Web Analytics
Jocuri VideoRecenzii

Recenzie: God of War Ragnarok – O epopee epica in lumea zeilor nordici

În această recenzie, vom analiza unul dintre cele mai așteptate jocuri ale deceniului – „God of War Ragnarok”. Fanii au avut așteptări mari în urma lansării predecesorului său, „God of War (2018)”, dar sunt de părere că le-a întrecut cu siguranță. Dacă ești un fan al acestei serii, atunci probabil știi destul de multe despre joc. Însă, pentru cei neinițiați, voi oferi câteva detalii.

Cu aproximativ 10 ani în urma (în 2013), Santa Monica Studio, o companie ce îi aparține lui Sony, și-a lansat ultima capodoperă din faimoasa lor serie „God of War”, anume „God of War: Ascenșion”.  Jocul a generat opinii mixte, mulți spunând că studioul nu mai era capabil să își reinventeze franciza de succes și că jocurile lor deveniseră prea șimilare și repetitive.

În următorii 5 ani, aceștia au reușit sa asculte de feedback-ul primit și ne-au oferit un nou joc în 2018 care a câștigat numeroase premii, printre care și impozantul titlu de „Jocul Anului” într-un an în care competiția era acerbă.

Acel joc a dovedit pentru totdeauna că Santa Monica este un titan în industrie, iar fanii erau nerăbdători sa primească continuarea poveștii emoționante care și-a lăsat fanii cu gurile căscate. Încă 4 ani mai târziu, „Ragnarok” s-a lansat, și pot spune în numele tuturor fanilor că este ceea ce ne-am dorit.

Ceea ce Santa Monica a reușit sa creeze în 4 ani este uimitor. „Ragnarok” este un urmaș veritabil pentru jocul din 2018, chiar reușind să fie mai bun decât acesta în multe aspecte.

În „God of War Ragnarok””, jucătorii preiau controlul faimosului Kratos, un zeu grec cu un trecut complicat, și pornesc într-o aventură chiar mai epică decât cea din jocul anterior, care durează aproximativ 30 de ore.

Povestea jocului este una profundă, plină de întorsături și momente tensionate, cauzate în mare parte de neînțelegerile dintre Kratos și fiul său, Atreus.

Aceasta se axează foarte multe pe destin, pornind de la picturile de pe pereți întâlnite în jocul anterior care prevedeau moartea protagonistului în cazul în care marea bătălie ce va începe odată cu Ragnarok-ul va avea loc.

La început, Kratos nu este motivat în niciun fel să înceapă acest război, dar pe parcurs, ii este forțată mâna și este nevoit să ia decizii care îl aduc din ce în ce mai aproape de acest eveniment catastrofal.

Povestea este excelentă, întruchipând mesajele pe care vrea sa le transmită cu succes și oferindu-le fanilor acțiunii caracteristice seriei multe scene impresionante de care să ses bucure.

O altă componentă foarte importantă pentru această franciză este gameplay-ul, iar, din fericire, aici „God of War Ragnarok” aduce cele mai multe îmbunătățiri, toate fiind bine-venite.

În primul rând, arsenalul lui Kratos este îmbunătățit, fiind introduse foarte multe abilitați noi pentru a-și diversifica stilul de joc cu armele din jocul precedent, Leviathan Axe și Blades of Chaos.

Totodată, pe parcursul poveștii, jucătorii se aleg și cu o armă complet nouă cu un stil de joc aparte, foarte rapid și versatil, care, personal, mi-a plăcut foarte mult.

Inventarul a primit și el un update, având o interfață nouă și mai rapid de utilizat. Totuși, este aranjată într-un fel destul de diferit, așa că mi-a luat ceva timp să mă obișnuiesc cu așezarea meniurilor, dar nu este nimic prea deranjant.

Totodată, jocul adresează o critică majoră adusă precedentului său, anume varietatea boss fighturilor și tipurile de inamici pe care îi poți înfrunta. Pentru comparație, God of War (2018) are 30 de boss fight-uri, pe când Ragnarok are 56.

În afară de aceste modificări majore, sunt oferite mai multe opțiuni în ceea ce privește companionii lui Kratos, primind ajutor de la mai multe personaje, nu doar de la Atreus, care în mare parte îndeplinesc aceleași sarcini, dar au abilitați destul de diferite pentru a fi interesante.

Din punctul de vedere al graficii, cei de la Santa Monica redemonstrează cât de bine cunosc arhitectura consolelor cu care lucrează și cum să le deblocheze întregul potențial. “God of War Ragnarok” însă este șingurul joc din serie care este cross-gen, fiind lansat atât pe PS5, cât și pe PS4.

Din acest motiv, diferența nu este la fel de majoră ca cea dintre jocurile anterioare, dar tot este notabilă.

În special pe PS5, Ragnarok arată superb, având niște texturi la o rezoluție foarte înaltă, animații fluide, iar mediul înconjurător are o geometrie complexă.

Daca te uiți atent poți admira multiplele zgârieturi și crestături de pe roci, sau adâncimea și groșimea scoarței copacilor. Cel mai mare upgrade a fost adus efectelor, care acum sunt mult mai detaliate decât cele din jocul vechi, care obișnuiau să arate uneori blurat.

Un ultim lucru relevant pentru grafică sunt culorile. În jocul precedent, Kratos și Atreus au putut vizita doar 6 dintre cele 9 tărâmuri din mitologia nordică, așa că developării au decis să includă și celelalte 4 tărâmuri și sa le deschidă pentru a fi explorate. Acestea diferă enorm de la unul la altul, făcând astfel art-style-ul jocului sa iasă in evidență mai mult.

În final, ultimul aspect major al jocului ce ajută la definitivarea experienței este sunetul, despre care am doar lucruri bune de spus. Jocul precedent avea o coloană sonoră de excepție, nu încape îndoială, dar urmașul aduce una care o întrece în opinia mea cu mult.

Majoritatea melodiilor sunt excelent compuse, pline de emoție și potrivindu-se mereu cu acțiunea care are loc pe ecran. Pe lângă asta, și sunetul din timpul gameplay-ului este foarte bun, fiind redate cu fidelitate lucruri precum sunetul crengilor copacilor trosnind, adierea vântului sau al focului de tabără.

Mai presus de toate se afla voice actingul, care se află la nivelul foarte ridicat al jocului din 2018. Actorii chiar și-au dat șilința și ne dovedesc încă o dată ca au înțeles pe deplin personajele.

După completarea jocului pe dificultatea normală, am înregistrat aproximativ 40 de ore de gameplay în care pot spune că am avut parte de tot ce pot cere de la un joc video.

Jocul a fost o experiență de gaming exemplară pe care toți deținătorii unei console Playstation trebuie să o traiască. Toate elementele jocului se îmbină excelent: gameplay-ul este foarte satisfăcător și plin de complexitate, povestea este emoționantă și epică, iar coloana sonora este una dintre cele mai bune pe care le-am auzit.

Dacă ești un fan al seriei “God of War” sau al jocurilor de acțiune cu poveste și deții o consolă Playstation, nu pot recomanda îndeajuns “God of War Ragnarok”.

Concluzie

Cu grafică uluitoare, o poveste complexă și personaje bine dezvoltate, acesta continuă să ofere o experiență impresionantă. Relația dintre Kratos și Atreus rămâne în centrul atenției, iar evoluția lor pe parcursul jocului este impresionantă.

“God of War Ragnarok”” a fost lansat pe 9 Noiembrie 2022 pe platformele PS4 și PS5. Jocul are rating PEGI 18, nefiind recomandat celor sub 18 ani datorită violenței și limbajului licențios.

Poveste - 10
Gameplay - 10
Grafică - 10
Sunet - 10

10

Captivant

God of War Ragnarok este un joc care merită să fie experimentat. Jocul reușește să aducă satisfacție și să te captiveze în lumea sa epică. Este o continuare binevenită în seria God of War și o dovadă a măiestriei dezvoltatorilor în aducerea poveștii lui Kratos la viață într-un mod fascinant.

Ștefan

Jocurile video au fost mereu refugiul meu din realitate și portalul către lumi incredibile, în care poveștile și gameplay-ul m-au captivat în fiecare detaliu. Sper că veți găsi interesante recenziile mele detaliate, ghidurile pentru jocuri, și alte subiecte interesante din lumea gaming-ului.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button