Web Analytics
Ghiduri și sfaturi

SSD SATA vs NVMe: care este diferența?

SSD-urile sunt împărțite în două tipuri principale: unități SATA și unități NVMe. SATA (Serial Advanced Technology attachment) și NVMe (Non-Volatile Memory Express) sunt standarde sau protocoale de interfață.

SSD-urile SATA

SSD-urile SATA de 2,5 inch sunt cel mai simplu și la îndemână înlocuitor pentru un hard disk standard. Acestea se conectează la un port SATA 3 de pe placa de bază, iar cele mai multe carcase moderne de PC au puncte de montare pentru SSD-uri de 2,5 inchi.

Dacă nu găsiți acest loc, puteți folosi un adaptor ieftin (de fapt, doar o placă metalică de 3,5 inci cu găuri pentru șuruburi) pentru a potrivi SSD-ul într-un compartiment normal pentru hard disk de 3,5 inchi.

Interfața SATA 3 există din 2009. Este de câteva ori mai rapidă decât un hard disk mecanic clasic, dar nu este suficient de rapidă pentru a ține pasul cu cele mai rapide SSD-uri care există astăzi.

Dacă sunteți în căutarea unui SSD super-rapid care nu va fi grevat de interfața sa, trebuie să treceți dincolo de SATA la NVMe (numit și PCI Express, PCIe NVMe sau doar NVMe).

SSD-urile NVMe

Majoritatea SSD-urilor NVMe au doar 22 mm lățime și 80 mm lungime (deci cu o treime mai scurte decât un stick de memorie RAM) și sunt montate direct pe placa de bază într-un slot M.2, astfel încât să nu mai fie nevoie să direcționați cablurile SATA și cele de alimentare în jurul carcasei dvs. .

SSD NVMe Slot M2

SSD-urile NVMe sunt cele mai rapide SSD-uri pe care le puteți cumpăra astăzi, oferind performanțe de până la 5 sau chiar 7 ori mai rapide decât SSD-urile SATA tradiționale. De asemenea, sunt mult mai scumpe, motiv pentru care majoritatea oamenilor aleg să rămână cu SSD-urile SATA.

SSD-urile NVMe pot fi utilizate în același mod ca și SSD-urile SATA, dar dacă doriți să utilizați NVMe, va trebui să vă asigurați că procesorul și placa de bază acceptă această formă de stocare.

Vezi aici: Cel mai bun SSD pentru jocuri în 2024

Citește și Samsung 990 Evo vs. 990 Pro: Care SSD ar trebui să alegi?

Alex

Am explorat o varietate de genuri și am descoperit jocuri care m-au captivat cu poveștile lor complexe și personajele memorabile. Am decis să împărtășesc această pasiune cu alți entuziaști aici pe blog, unde scriu recenzii, știri, sfaturi și ghiduri pentru a-i ajuta pe cititori să se bucure la maximum de experiența lor de joc.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button