Web Analytics
Ghiduri și sfaturiTech

Vrei sa cumperi o consola PlayStation 5? Iata tot ce trebuie sa stii

Ghidul cumpărătorului de PS5: Tot ce trebuie să știți despre PlayStation 5 de la Sony.

PS5 este consola de jocuri de nouă generație de la Sony, lansată oficial pe 12 noiembrie 2020. Sistemul se numește oficial Sony PlayStation 5, sau PS5 pe scurt. Fiecare iterație anterioară a adoptat același sistem de denumire, deci această parte nu a fost o surpriză.

Predecesorul său, PlayStation 4, este una dintre cele mai populare console de jocuri din toate timpurile, vânzând peste 116 milioane de unități până în iulie 2021, conform Statista. Legendarul PlayStation 2 este singura consolă de jocuri care a depășit aceste cifre.

Sony PlayStation 5 reprezintă un salt uriaș înainte față de predecesorul său, oferind specificații mai puternice și un design futurist. Principalele sale concurente sunt Xbox Series X și Series S și, într-o măsură mai mică, Nintendo Switch. Consola hibridă de tip home-handheld a fost lansată în 2017 și, deși este un sistem excelent în sine, nu este neapărat un concurent direct datorită formei sale unice și specificațiilor semnificativ reduse.

Există două modele PS5: PlayStation 5 și PlayStation 5 Digital Edition. Cele două au specificații identice, dar Digital Edition va rula doar jocuri descărcate digital – nu are unitate de disc.

La fel ca și consolele anterioare, PS5 poate servi și ca centru media. Cu toate acestea, nu suportă CD-uri multimedia, deci va trebui să vă bazați pe servicii de streaming precum Spotify pentru muzică sau Netflix pentru filme.

Indiferent dacă faceți upgrade de la un PS4 sau intrați în lumea gamingului cu cea mai recentă consolă, achiziționarea unui PS5 vă va costa o sumă considerabilă, chiar și acum, la câțiva ani de la lansare. De obicei, consolele își construiesc valoarea în timp, odată cu lansarea mai multor jocuri.

Nenumărate titluri de nouă generație vă permit să profitați în întregime de controllerul puternic DualSense, iar după o penurie mondială în timpul pandemiei, devine mult mai ușor să achiziționați consola în sine.

Dacă nu dețineți deja o consolă, poate merită să cumpărați un PS5. Cu toate acestea, se confruntă cu o concurență puternică din partea Xbox Series X. Cu excepția cazului în care căutați exclusivități PlayStation (și sunt destule), Xbox Game Pass oferă o valoare incredibilă cu acces la o mulțime de jocuri.

Un domeniu în care Xbox Series X nu poate concura este (surprinzător) controllerul. Sony a reușit să impresioneze cu noul controler DualSense pentru PlayStation 5. Ergonomia îmbunătățită, triggerele adaptive și feedback-ul haptic incredibil fac o mare diferență în timpul jocului.

Consola Sony PS5 are un design alb-negru care se potrivește cu noul controller DualSense. Sunt cele mai mari console de jocuri lansate vreodată. Țineți cont de acest lucru înainte de achiziție, altfel încât să-i găsiți un spațiu adecvat cu un air-flow bun.

Controllerul PlayStation 5, DualSense, este cel mai mare pas departe de orice controller PlayStation până în prezent. Acesta prezintă un nou design futurist în alb și negru, care se potrivește în mare măsură cu consola însăși.

Controllerul are feedback haptic, triggere adaptive și un sistem de microfoane încorporat. De asemenea, vine cu un port de încărcare USB-C, iar Sony înlocuiește butonul Share cu un nou buton Create. Controllerul DualSense vine însoțit de consolă, dar puteți cumpăra gamepad-uri suplimentare separat, la prețul de aproximativ 299 lei.

Fără a avea controllerul în mâini, este dificil să înțelegi cât de multă îmbunătățire aduce față de modelul de generație anterioară. Triggerele adaptive oferă mai multă sau mai puțină rezistență în funcție de ceea ce faceți sau de ceea ce se întâmplă în joc. Această nivel de control tactil nu este disponibil decât pe volanele de curse performante.

Feedback-ul haptic face, de asemenea, o mare diferență în modul în care experimentați fiecare moment al unui joc. De la ploaia ușoară la pașii puternici ai unui monstru, puteți simți cu adevărat jocul într-un mod care nu a fost posibil în trecut.

Fiecare nou posesor de PS5 ar trebui să pornească ASTRO’s Playroom imediat și să experimenteze acest lucru pe pielea lor. De asemenea, Sony lansează în mod regulat actualizări pentru controllerul PS5, asigurându-se că experiența rămâne excelentă și în viitor.

Noul ecran de start este locul în care utilizatorii vor ajunge la prima pornire a consolei. Acum are pagini dedicate pentru Media și Jocuri, care ar trebui să separe obiceiurile dvs. de redare a conținutului media și jocuri.

PlayStation Store este acum, de asemenea, integrat în acesta și nu mai este o aplicație cu încărcare lentă. Fiecare joc primește și propria sa pagină detaliată.

PS5 este compatibil cu aproape fiecare joc din biblioteca PS4. La început, compania a pretins că va funcționa cu aproape toate cele mai bune 100 de titluri ale consolei generației anterioare. Cu toate acestea, ulterior, a clarificat că „99%” dintre jocurile PS4 pot fi jucate pe PS5.

Serviciul PlayStation Now al Sony este fuzionat cu serviciul PlayStation Plus, care a fost lansat pe 13 iunie 2022. Există trei niveluri flexibile și peste 700 de jocuri disponibile cu PlayStation Plus:

  • PlayStation Plus Essential: Primiți două jocuri PS4 și un joc PS5 pentru descărcare în fiecare lună, reduceri exclusive în magazinul PS, stocare în cloud pentru jocurile salvate și acces la jocuri multiplayer online pentru jocurile achiziționate. Acest nivel costă 40 lei pe lună, 105 lei pentru 3 luni sau 269 de lei pentru un an întreg.
  • PlayStation Plus Extra: Include toate beneficiile nivelului Essential. Aveți, de asemenea, acces la peste 400 de jocuri PS4 și PS5 descărcabile. (62 lei pe lună, 168 lei pentru 3 luni sau 450 de lei pentru un an întreg).
  • PlayStation Plus Premium: cu acest abonament primiți totul din nivelele Essential și Extra, plus alte 340 de titluri de generații anterioare (inclusiv jocuri PS3 disponibile prin streaming în cloud și titluri descărcabile pentru PS2, PSP și PlayStation). Aveți, de asemenea, acces la streaming în cloud (PS4, PS5 și PC), precum și probe limitate în timp ale unor jocuri selecte, pentru a le încerca înainte de a le cumpăra. Traiful pentru acest nivel este de 76 lei pe lună, 210 lei pentru 3 luni sau 550 de lei pentru un an întreg.

Prețul consolei PS5 este de 2450 de lei pentru ediția standard sau 2350 de lei pentru ediția Digital. În timp ce prima variantă are un preț asemănător cu cel al lui Xbox Series X, Series S complet digital este chiar mai ieftin decât PS5 Digital, cu aproximativ 300 de lei.

Ar trebui să știți că PS5 nu este singura consolă lansată în 2020. Rivalul său de lungă durată, Xbox, a lansat Xbox Series X și Xbox Series S, ambele fiind upgrade-uri solide față de seria Xbox One.

Deși nu este chiar de nouă generație, Nintendo Switch este, de asemenea, o alternativă excelentă la PS5. Continuă să se vândă extrem de bine ani de zile după lansare. De asemenea, este mic și portabil, astfel încât puteți juca atât pe ecranul mare acasă, cât și pe ecranul mic în pat sau în autobuz.

Cu toate acestea, hardware-ul lui Nintendo Switch nu a fost construit pentru putere. Accentul este mai mult pe experiențe interesante decât pe grafică, iar Nintendo Switch oferă în acest sens numeroase opțiuni.

În concluzie, PlayStation 5 este o consolă puternică de nouă generație care aduce îmbunătățiri semnificative față de predecesorul său. Cu specificațiile sale puternice, designul futuristic și controllerul revoluționar DualSense, PS5 este o alegere excelentă pentru jucătorii pasionați.

Cu toate acestea, este important să luați în considerare și alternativele precum Xbox Series X și Nintendo Switch, în funcție de preferințele și nevoile dvs. de joc.

Citeșe și: Top 10 Cele Mai Bune Jocuri Pentru PlayStation 5

Alex

Am explorat o varietate de genuri și am descoperit jocuri care m-au captivat cu poveștile lor complexe și personajele memorabile. Am decis să împărtășesc această pasiune cu alți entuziaști aici pe blog, unde scriu recenzii, știri, sfaturi și ghiduri pentru a-i ajuta pe cititori să se bucure la maximum de experiența lor de joc.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button