Web Analytics
StiriTech

Nvidia RTX 5090 – Primele detalii despre specificatiile tehnice

Specificatiile Nvidia RTX 5090 par sa sugereze o binevenita imbunatatire a performantei pentru seria RTX 50.

În luna octombrie a anului trecut, Nvidia a lansat primul procesor grafic din seria GeForce RTX 40, GeForce RTX 4090. Compania a continuat rapid cu lansarea modelelor GeForce RTX 4080 în noiembrie și RTX 4070 Ti în ianuarie 2023. Potrivit ultimelor zvonuri, Nvidia își abandonează planurile de a adăuga un GeForce RTX 4090 Ti în portofoliul său, concetrându-se pe pregătirea noii generații de GPU-uri.

O nouă tehnologie de fabricație

Toată seria RTX 40 utilizează tehnologia de fabricație TSMC 4 nm, care este folosit și în producția multor procesoare mobile. Cu toate acestea, rapoartele sugerează că viitoarea serie RTX 50 va fi construită folosind o tehnologie mai avansată de fabricație pe 3 nm, de la aceeași companie taiwaneză.

TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) este unul dintre cei mai importanți producători de semiconductori din lume, cunoscut pentru producția de cipuri integrate pentru unele dintre cele mai mari companii de tehnologie din industrie.

Fondată în 1987 în Taiwan, TSMC a devenit o forță dominantă în producția de semiconductori și este considerată unul dintre cei mai importanți furnizori de tehnologie avansată pentru industria mondială a electronicii.

TSMC a făcut progrese semnificative cu procesului său de fabricație pe 3 nm, care promite îmbunătățiri impresionante de performanță. Dacă vorbim despre cifre, procesul N3 oferă o densitate cu 60% – 70% mai mare și o performanță cu 15% mai mare, consumând cu 30% – 35% mai puțină energie în comparație cu procesul de fabricație de 5 nm lansat de TSMC în 2020.

Luând în considerare faptul că seria RTX 50 va folosi acest nou proces de fabricație, putem să ne așteptăm la un avans serios în performanță. La fel ca seria RTX 40, ele vor fi bazate pe o arhitectură monolitică.

Datorită folosirii unui proces de fabricație la o scară mai mică, numărul de tranzistoare ar putea depăși un miliard, iar densitatea acestora să atingă aproape 150 de miliarde/mm².

GeForce RTX 5090, cu o memorie GDDR7 de 32Gbps și un bus de 384 biți, ar produce o lățime de bandă externă a memoriei de 1,536 GB/s, în creștere față de 1,008 GB/s de pe RTX 4090.

O creștere de 50% a fluxului de memorie, susținută de o creștere de aproximativ 60% a densității shader-elor, ar duce cu ușurință la îmbunătățiri generționale de până la de două ori sau chiar mai mult.

Se presupune că RTX 5090 Founders Edition va folosi aceeași placă de bază ca și RTX 4090. Această soluție termică masivă are patru sloturi lățime, patru ventilatoare și un PCB complex montat lateral.

Cand se va lansa Nvidia RTX 5090?

Seria RTX 40 a fost lansată la sfârșitul anului 2022 și începutul anului 2023, iar modelul de vârf Nvidia RTX 4090 a fost disponibil în magazine din septembrie 2022.

Cumpără de pe PC Garage: Nvidia RTX 4090

Nvidia a declarat că intenționează să lanseze noi arhitecturi de GPU la fiecare doi ani, ceea ce înseamnă că putem să ne așteptăm ca seria RTX 50 să debuteze spre sfârșitul anului 2024.

Desigur, aceasta nu este o dată confirmată și poate să se schimbe în funcție de diferiți factori, cum ar fi cererea de pe piață, problemele din lanțul de aprovizionare și concurența din partea AMD.

Cu toate acestea, pe baza istoricului și a declarațiilor Nvidia, sfârșitul anului 2024 pare a fi cel mai probabil interval de timp pentru lansarea seriei RTX 50.

Vezi oferta PC Garage pentru plăci video.

Alex

Am explorat o varietate de genuri și am descoperit jocuri care m-au captivat cu poveștile lor complexe și personajele memorabile. Am decis să împărtășesc această pasiune cu alți entuziaști aici pe blog, unde scriu recenzii, știri, sfaturi și ghiduri pentru a-i ajuta pe cititori să se bucure la maximum de experiența lor de joc.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button